27 juni 2024

Publicatie in Journal of Arthroplasty: Sociaaleconomische status en zelf-gerapporteerde uitkomsten van patiënten met een totale heup- of knieprothese

Op 12 april 2024 publiceerde Journal of Arthroplasty het artikel Socioeconomic Status Affects Patient-Reported Outcome Measures in Total Hip and Knee Arthroplasty: A Retrospective Dutch Registry Study online.

Het onderzoek is uitgevoerd met LROI-data door Thomay-Claire Hoelen, Luc Heijnens, Jetse Jelsma, Liza van Steenbergen, Martijn Schotanus, Bert Boonen en Jasper Most. Zij concludeerden dat mensen met een lagere sociaaleconomische status over het algemeen aangaven meer zelf-gerapporteerde klachten te hebben en een lagere levenskwaliteit te ervaren vóór en na het krijgen van een totale heup- of knieprothese. Na de operatie laten deze patiënten ook minder vooruitgang zien in gezondheidstoestand in vergelijking met patiënten met een hogere sociaaleconomische status. De kwaliteit van leven verbeterde wel meer. Dit onderzoek is belangrijk omdat het laat zien dat er mogelijk meer ondersteuning moet komen voor patiënten met een lagere sociaaleconomische status, zowel vóór als na de operatie.

Bekijk ook de Nederlandse samenvatting met infographic.
Om u beter van dienst te zijn, maakt de website gebruik van cookies.