Registreren

De patiënt- en operatiegegevens die de orthopedische instellingen registreren zijn die van heup-, knie-, enkel-, schouder-, elleboog-, pols-, vinger- en duimprothesen. Daarnaast registreren zij PROMs bij heup-, knie- en schouderprothesen in de LROI. Kinderorthopedische behandelingen (op dit moment de klompvoet) worden geregistreerd in de LROI-applicatie in het kinderorthopedie-portaal.

In het LROI-portaal kunt u data invoeren, data terugzoeken (voor analyses), data uploaden, data exporteren, het LROI-dashboard raadplegen en kwaliteitsrapporten bekijken.

Data invoeren

Als u data wilt invoeren, heeft u een LROI-account nodig. Deze kunt u aanvragen bij de LROI. Het invoeren van gegevens in de LROI kan via Internet Explorer (vanaf IE 10), Chrome en Firefox. Alle informatie over het invoeren van data vindt u in de Handleiding data-invoer LROI.

PROMs-portaal

De PROMs gegevens verzamelen we via het PROMs-portaal. In dit portaal kunt u digitale vragenlijsten bij uw patiënt afnemen, of de papieren vragenlijsten handmatig invoeren. Meer informatie over het aanleveren van PROMs-portaal vindt u op de pagina PROMs.

Duurzame registratie en aanlevering

De Nederlandse Orthopedische Vereniging (NOV) zette in 2020 samen met het programma Registratie aan de bron stappen om de gegevensuitvraag van de kwaliteitsregistratie rond orthopedische implantaten (LROI) te verduurzamen. Deze methodiek houdt in dat de duurzame kwaliteitsregistratie is uitgewerkt vanuit het primaire proces en aansluit op (inter)nationale standaarden, in het bijzonder de zorginformatiebouwstenen (zibs). Met het zorgproces als uitgangspunt is gekeken welke klinisch relevante gegevens nodig zijn voor het leveren van goede zorg. Deze gegevens worden eenduidig, dat wil zeggen conform landelijke en internationale standaarden, vastgelegd in het elektronisch patiëntendossier (epd) en kunnen worden hergebruikt voor andere doeleinden waaronder de kwaliteitsregistratie. Het implementeren en gebruiken van de verduurzaamde dataset LROI heeft meerwaarde op veel verschillende punten, waaronder tijdwinst door lagere registratielast en betere kwaliteit van data door meer uniformiteit in de vastlegging. We nodigen u graag uit deze uitgangspunten te implementeren en de winst van duurzame kwaliteitsregistratie te ervaren.

Data upload en databroker

Het is mogelijk om data vanuit het ziekenhuis informatie systeem (ZIS) naar de LROI te sturen. Voor deze optie is een zogenaamde databroker ontwikkeld. In het proces kunt u de data uploaden en krijgt u direct feedback of de data volledig en correct genoeg zijn om naar de LROI te versturen. Dit voorkomt dat u verkeerde gegevens uploadt naar de LROI. De gegevens worden versleuteld voordat deze naar de LROI worden toegestuurd. Dit voorkomt dat patiëntgegevens in verkeerde handen vallen. Indien er alsnog fouten zitten in de originele aanlevering, is heraanlevering mogelijk. In het FAQ document kunt u de veel gestelde vragen terugvinden.

Vragen over registratie

De meest voorkomende vragen over registratie hebben we voor u op een rijtje gezet bij de vragen en tips. De componenten die u bij prothese-ingrepen moet registreren vindt u in het document Welke componenten moet ik registreren?
In het document Aandachtspunten bij definities van primaire en revisie-ingrepen vindt u specifieke informatie over deze definities.

Uitgebreid zoeken en exporteren

In het LROI-portaal kunt u, als uw account hiervoor rechten heeft, uitgebreide zoekopdrachten instellen. Van het resultaat van een zoekopdracht wordt ’s nachts een overzicht gemaakt dat u kunt exporteren naar Excel. U ziet direct hoeveel ingrepen in het overzicht voorkomen. Vanaf de volgende morgen kunt u het Excel-document downloaden. Een aantal algemene zoekopdrachten staan standaard voor u klaar.

Er is geen cursus nodig om de gegevens in de LROI in te voeren, maar we geven graag advies. In het document Methodologie voor verzameling van LROI-data wordt beschreven hoe de dataverzameling plaatsvindt en hoe de LROI-dataset is opgebouwd. Heeft u vragen of suggesties, neem dan contact met ons op via lroi@orthopeden.org.Beschikbare downloads


Om u beter van dienst te zijn, maakt de website gebruik van cookies.