PROMs

PROMs staat voor Patient Reported Outcome Measures. Deze beschrijven de uitkomsten van zorg vanuit het perspectief van de patiënt.

Meestal zijn het vragenlijsten waarmee de patiënt de kwaliteit van leven of het niveau van functioneren aangeeft. Ze laten zien hoe de patiënten het effect van de ingreep - bijvoorbeeld het plaatsen van een heupprothese - ervaren. We kunnen dit meten door pijnscores, kwaliteit van leven en niveau van functioneren te bepalen. Als we een vragenlijst voor- en na de operatie afnemen, kunnen we de uitslagen vergelijken en zien we wat het effect van de ingreep is volgens de patiënt.

Uw patiënten kunnen de PROMs vragenlijsten digitaal invullen via deze link. Op de website Zorg voor beweging vindt u patiëntinformatie (inclusief een uitleganimatie) over PROMs-vragenlijsten.

Welke PROMs?

De Commissie Kwaliteit van de NOV adviseerde welke set van PROMs gebruikt moet worden om een bijdrage te leveren aan de kwaliteit van de orthopedische zorg.

  • Generieke PROMs:
    • NRS pijn in rust en bij activiteit
    • EQ-5D-5L (kwaliteit van leven)
  • Aandoeningsspecifieke PROMs:
    • Heup:
      • HOOS-PS (functie) (optioneel)
      • OHS (functie en pijn)
      • Ankervraag functieverbetering (alleen postoperatief)
    • Knie:
      • KOOS-PS (functie; optioneel)
      • OKS (functie en pijn)
      • NRS tevredenheid (alleen postoperatief)
      • Ankervraag functieverbetering en pijnvermindering (alleen postoperatief)
    • Schouder:
      • OSS (functie en pijn)
      • Aanbeveling (alleen postoperatief)
      • Ankervraag functieverbetering en pijnvermindering (alleen postoperatief)

U leest meer over de ontwikkeling van PROMs op de website van de NOV.

Oxford score verplicht
De Oxford score is sinds de zomer van 2020 verplicht. Op de Oxford Hip, Knee en Shoulder Score lijsten ligt echter een licentie. Daarom kunt u deze lijsten niet online downloaden. U kunt ze opvragen via lroi@orthopeden.org

Meetmomenten

Op dit moment vragen we de volgende PROMs uit:

  • PROMs heup; deze wordt afgenomen bij indicatiestelling (max. 182 dagen voor de ingreep) en 3 maanden (63-110 dagen) en 12 maanden (323-407 dagen) post-operatief.
  • PROMs knie; deze wordt afgenomen bij indicatiestelling (max. 182 dagen voor de ingreep) en optioneel 3 maanden (63-110 dagen) postoperatief. Vervolgens 6 maanden (154-210 dagen) en 12 maanden (323-407 dagen) post-operatief.
  • PROMs schouder; deze wordt afgenomen bij indicatiestelling (max. 182 dagen voor de ingreep) en 3 maanden (63-110 dagen) en 12 maanden (323-407 dagen) post-operatief
Aanleveren

U kunt PROMs op twee manieren aanleveren:

  1. Via het LROI portaal; hier kunt u digitale vragenlijsten bij uw patiënt afnemen of de papieren vragenlijsten handmatig invoeren. Alle ziekenhuizen kunnen gratis gebruik maken van dit PROMs-portaal. Een voordeel van het portaal is dat de patiënt de vragenlijst thuis of op de poli kan invullen en automatische een invul-herinneringen krijgt toegestuurd drie, zes en twaalf maanden na de operatie (afhankelijk van het gewricht waarvoor de vragenlijst wordt afgenomen) . U kunt zelf de instellingen van uw PROMs beheren, zoals het toevoegen van een eigen logo, het aan- en uitzetten van de Oxford score en het verplichten van een e-mailadres. Ook kunt u zien welke patiënten een vervolgvragenlijst hebben ontvangen. Via de webforms kunt u ook uw papieren vragenlijsten invoeren. Meer informatie over het gebruik van het LROI PROMs-portaal vindt u in de volgende handleidingen:

    Handleiding LROI PROMs-portaal
    Handleiding invoeren PROMs vragenlijsten
    Handleiding LROI PROMs digitaal meten bij uw patiënt

  2. Via een upload vanuit uw eigen systeem. Veel ziekenhuizen verzamelen al PROMs in een systeem dat ze hebben ontwikkeld in een eigen ziekenhuissysteem of via een extern software bedrijf. Deze ziekenhuizen hebben de mogelijkheid om via een upload de PROMs gegevens aan te leveren aan de LROI.
    Het maakt niet uit via welk systeem u de PROMs verzameld, maar om data naar de LROI te kunnen uploaden moeten uw gegevens wel voldoen aan de data-dictionary van de LROI. Databestanden kunnen worden aangeleverd in een XML via de Databroker of PROMs API.
    Om orthopedische instellingen een helpende hand te bieden hebben de NOV en de LROI enkele voorwaarden opgesteld waaraan de PROMs-registratie moet voldoen. Deze voorwaarden zijn onderverdeeld in vereiste voorwaarden en zeer gewenste voorwaarden. De voorwaarden die de NOV en LROI hebben gesteld vindt u in het document Voorwaarden registreren PROMs.
    Als een software-aanbieder voldoet aan de vereiste voorwaarden, krijgt deze een LROI-certificaat. De volgende software-aanbieders hebben dit inmiddels: CEO Lab / FeedbackRadar, Interactive studios/Online PROMs, MediQuest, NETQ Healthcare BV, Brightfish, SDS Medical BV, Qualizorg, EasyCare Solutions, VitalHealth Software, MR Systems, OpenHealthHub.

De koppeling van de PROM aan de patiënt gebeurt elke nacht. Het kan dus zijn dus dat u de PROM niet direct in de database terugvindt.
Uitkomsten PROMS vindt u op www.lroi-rapportage.nl



Beschikbare downloads


Om u beter van dienst te zijn, maakt de website gebruik van cookies.
}