28 juni 2024

Publicatie in Acta Orthopaedica op basis van openbare registerdata: Internationale trends in schouderprothesiologie

Op 18 juni 2024 publiceerde Acta Orthopaedica het artikel International trends in shoulder replacement: a meta-analysis from 11 public joint registers online.

Voor deze meta-analyse is gebruik gemaakt van openbare gegevens van 11 schouderprotheseregisters in Australië, Denemarken, Duitsland, Finland, Italië, Nieuw Zeeland, Noorwegen, Zweden, Verenigd Koninkrijk, Verenigde Staten en Nederland. De studie is uitgevoerd door Neal Rupani, Chistophe Combescure, Alan Silman, Anne Lübbeke en Jonathan Rees.

Er is gekeken naar het gebruik van reversed totale schouderprothesen, anatomische totale schouderprothesen en hemischouderprothesen in verschillende diagnosegroepen. Dit artikel geeft inzicht in de internationale trends in schouderprothesiologie, wat betreft patiëntkenmerken, indicaties en type schouderprothesen.

Alle registers tonen een jaarlijkse stijging van schouderprothese-ingrepen, variërend tussen 6% en 19% per register. De incidentie in Nederland is heel gemiddeld, namelijk 20,8 ingrepen per 100.000 inwoners. Het gebruik van de reversed totale schouderprothese is in alle registers, ook in de LROI, bijna verdubbeld. Vooral bij cuff artropathie wordt meestal een reversed totale schouderprothese geplaatst. Ook voor avasculaire necrose, een trauma of inflammatoire artritis wordt steeds vaker een reversed totale schouderprothese geplaatst in plaats van een hemischouderprothese. Voor artrose worden reversed en anatomische totale schouderprothesen ongeveer even vaak gebruikt.

Deze studie laat zien schouderprothesiologie steeds vaker voorkomt. Het gebruik van de reversed totale schouderprothese is toegenomen voor alle indicaties, ondanks dat het bewijs voor een andere indicatie dan cuff artropathie beperkt is. Hierdoor is er minder variatie tussen landen.

Om u beter van dienst te zijn, maakt de website gebruik van cookies.