05 december 2023

14.7 miljoen euro kostenbesparing door kwaliteit registratie gewrichtsprotheses

De afname van revisie-operaties bij heup- en knieprotheses levert Nederland jaarlijks een besparing van 14.7 miljoen euro op. Dat blijkt uit analyses van de Landelijke Registratie Orthopedische Interventies (LROI).  De LROI biedt inzicht in welke prothesen het beste presteren, welke operatietechnieken de beste resultaten geven en welke behandeling het beste werkt bij verschillende patiënten. Deze informatie geeft orthopedisch chirurgen handvatten om de behandeling beter afstemmen op de individuele patiënt. Dr. Bart Pijls, medisch directeur van de LROI licht toe: “Sinds de start van de registratie in 2007 zien wij het revisiepercentage na gewrichtsprotheses ieder jaar verder dalen. Dat is natuurlijk goed nieuws voor patiënten. Bovendien levert het ook een forse besparing van zorgkosten op. Analyses van de LROI schatten de besparing op 14.7 miljoen euro jaarlijks, zie figuur 1. In de tijd van steeds verder oplopende zorgkosten is elke kostenbesparing zeer belangrijk om de zorg betaalbaar te houden. De aangetoonde kostenbesparing laat zien dat kwaliteitsregistraties niet alleen een belangrijke rol hebben in het bewaken van de kwaliteit van zorg, maar ook bijdragen aan kostenbesparing van de zorg.“


Figuur 1:
Jaarlijkse kostenbesparing door kwaliteitsregistratie van gewrichtsprotheses in miljoen euro’s gebaseerd op 5-jaars revisiepercentages van knie- en heupprotheses.
Voor patiënten die in 2019 en later een operatie hebben gehad, zijn nog geen 5-jaars resultaten bekend (oranje). Voor deze jaartallen is gebruik gemaakt van het revisiepercentage van 2018.

Klik hier voor details van de LROI-analyse

Naar de Jaarrapportage LROI 2023    
Om u beter van dienst te zijn, maakt de website gebruik van cookies.