03 november 2023

Publicatie in Acta Orthopaedica: Geen verschil in patiëntgerapporteerde uitkomsten tussen direct superieure benadering en posterolaterale of anterieure benadering voor plaatsen totale heupprothese

Op 31 oktober 2023 publiceerde Acta Orthopaedica het artikel No clinically relevant difference in patient-reported outcomes between the direct superior approach and the posterolateral or anterior approach for primary total hip arthroplasty: analysis of 37,976 primary hip arthroplasties in the Dutch Arthroplasty Registry online.

Het onderzoek is uitgevoerd met LROI-data door Bart van Dooren, Rinne Peters, Liza van Steenbergen, Richard Post, Harmen Ettema, Stefan Bolder, Wim Schreurs en Wierd Zijlstra. Zij concludeerden dat patiënten minder pijn en een verbeterd fysiek functioneren rapporteren na een totale heupprothese-ingreep. Er lijken geen klinisch relevante verschillen te zijn in patiëntgerapporteerde uitkomsten tussen DSA en zowel posterolaterale als anterieure benadering. De orthopedisch chirurg moet dan ook voorzichtig zijn met het aanbevelen van een specifieke chirurgische benadering op basis van patiëntgerapporteerde uitkomsten. De keuze voor een chirurgische benadering moet gebaseerd zijn op meerdere factoren, zoals de medische geschiedenis van de patiënt, lichaamsbouw, de complexiteit van de ingreep, de ervaring van de chirurg en een afweging van de risico’s en voordelen van elke benadering.

Bekijk ook de Nederlandse samenvatting met infographic.
Om u beter van dienst te zijn, maakt de website gebruik van cookies.