24 juli 2023

Publicatie in CORR: Veranderingen aan voorschriften en voorschrijvers van opiaten in de periode voorafgaand aan een totale heup- of knieprothese-ingreep

Op 26 april 2023 publiceerde CORR het artikel What Changes Have Occurred in Opioid Prescriptions and the Prescribers of Opioids Before TKA and THA? A Large National Registry Study online.

Het onderzoek is gefinancierd met LROI-subsidie en uitgevoerd met LROI-data door Heather van Brug, Rob Nelissen, Frits Rosendaal, Eveline van Dorp, Marcel Bouvy, Albert Dahan en Maaike Gademan. Zij concludeerden dat er tussen 2013 en 2018 vaker één of meer opiaten zijn voorgeschreven in Nederland. In het preoperatieve jaar worden in de laatste maanden voor de operatie de meeste opiaten voorgeschreven. Hoewel huisartsen de meeste opiaatvoorschriften deden, nam het aantal voorschriften door de orthopedisch chirurg toe in de onderzoeksperiode. Het blijft uiteraard van belang dat orthopedisch chirurgen vóór de operatie het gebruik van opiaten en de bijbehorende negatieve effecten bespreken met de patiënt. Meer interdisciplinaire samenwerking lijkt belangrijk om het voorschrijven van preoperatieve opiaten te beperken. Bovendien is onderzoek nodig naar de oorzaak van toegenomen opiaatvoorschriften en om te beoordelen of het stoppen van opiaten vóór de operatie het risico op nadelige uitkomsten vermindert.

Bekijk ook de Nederlandse samenvatting met infographic.

Om u beter van dienst te zijn, maakt de website gebruik van cookies.