02 mei 2023

Eerste resultaten onderzoek naar direct superieure benadering bij het plaatsen van een totale heupprothese

Op 13 april 2023 publiceerde Acta Orthopaedica het artikel Revision risk by using the direct superior approach (DSA) for total hip arthroplasty compared with posterolateral approach. Early nationwide results based from the Dutch Arthroplasty Register (LROI) online.
Het onderzoek is uitgevoerd met LROI-data door Bart van Dooren, Rinne Peters, Harmen Ettema, Wim Schreurs, Liza van Steenbergen, Stefan Bolder en Wierd Zijlstra. Zij concludeerden dat deze eerste studie naar de resultaten van de direct superieure benadering (DSA) in de eerste drie jaar een lagere kans op revisie vanwege luxatie laat zien ten opzichte van de posterolaterale benadering. Het risico op revisie vanwege elke andere reden dan luxatie van een totale heupprothese is vergelijkbaar voor de DSA en posterolaterale benadering. Deze resultaten wijzen erop dat de DSA een goed alternatief kan zijn voor de posterolaterale benadering bij het plaatsen van een totale heupprothese. 
Bekijk ook de Nederlandse samenvatting met infographic.
Om u beter van dienst te zijn, maakt de website gebruik van cookies.