27 maart 2023

Publicatie in HIP International: Kans op revisie en op revisie vanwege luxatie van totale heupprothesen hangt samen met chirurgische benadering en femurkopgrootte

Op 19 maart 2023 publiceerde HIP International het artikel Femoral head size and surgical approach affect dislocation and overall revision rates in total hip arthroplasty: up to 9-year follow-up data of 269,280 procedures in the Dutch Arthroplasty Register (LROI) online.

Het onderzoek is uitgevoerd met LROI-data door Liza van Steenbergen, Ilse de Reus, Gerjon Hannink, Stephan Vehmeijer, Wim Schreurs en Wierd Zijlstra. Zij concludeerden dat het overall risico op revisie van een totale heupprothese laag is voor alle bestudeerde chirurgische benaderingen. Anterieur geplaatste totale heupprothesen hebben het laagste percentage revisies vanwege luxatie en het laagste overall revisiepercentage. De posterolaterale benadering hangt samen met een hogere kans op revisie vanwege luxatie, maar met een lagere kans op revisie vanwege elke andere reden. Femurkoppen van 32 en 36mm verlagen de kans op revisie vanwege luxatie voor alle chirurgische benaderingswijzen. Deze resultaten helpen de orthopedisch chirurg met de keuze van benadering en keuze van femurkopgrootte.

Bekijk ook de Nederlandse samenvatting met infographic.
Om u beter van dienst te zijn, maakt de website gebruik van cookies.