13 maart 2023

Publicatie in British Journal of Anaesthesia: Opiaatvoorschriften na heup- of knieprothese-ingrepen: de voorschrijvers en het eerste voorschrift na de protheseplaatsing

Op 27 februari 2023 publiceerde British Journal of Anaesthesia het artikel Out-of-hospital opioid prescriptions after knee and hip arthroplasty: prescribers and the first prescribed opioid online.

Het onderzoek is gefinancierd met LROI-subsidie en uitgevoerd met LROI-data door Heather van Brug, Rob Nelissen, Frits Rosendaal, Liza van Steenbergen, Eveline van Dorp, Marcel Bouvy, Albert Dahan en Maaike Gademan. Zij concludeerden dat tussen 2013 en 2018 oxycodon toenam als eerst voorgeschreven opiaat. De dosering van afzonderlijke opiaten bleef bij het eerste voorschrift redelijk stabiel. De hoeveelheid voorgeschreven opiaten bij het eerste voorschrift bleek samen te hangen met een toename in de totale hoeveelheid voorgeschreven opiaten in het jaar na de prothese-ingreep en met een kleine toename in het risico op langdurig gebruik. Eerste opiaatvoorschriften werden steeds vaker door orthopeden gedaan. De huisarts schreef het vaakst herhaalvoorschriften voor. Waarom het aantal opiaatvoorschriften toenam moet verder worden onderzocht.

Bekijk ook de Nederlandse samenvatting met infographic.
Om u beter van dienst te zijn, maakt de website gebruik van cookies.