30 januari 2023

Eén miljoen protheseregistraties in de LROI: mijlpaal!

In de Landelijke Registratie Orthopedische Interventies (LROI) staan sinds kort meer dan 1 miljoen prothesen. Kliniek ViaSana in Mill had de eer om op 30 december 2022 de miljoenste prothese te registeren. De LROI feliciteert alle vakgroepen orthopedie met deze mijlpaal. Het zijn de orthopedisch chirurgen en medewerkers van deze vakgroepen die zorgen dat de LROI bijna 100% compleet is. Taart dus, voor alle vakgroepen orthopedie in Nederland!

De 1 miljoenste prothese is in de LROI geregistreerd door Klaartje van Diepen-Pijnappels (midden). Deze prothese werd geplaatst door orthopedisch chirurg Bas Rutten (rechts). LROI-directeur Geke Denissen (links) ging op bezoek bij de vakgroep om dit bijzondere feit te markeren.
 
Schat aan betrouwbare informatie
De LROI werd in 2007 opgericht door de Nederlandse Orthopaedische Vereniging (NOV). Sindsdien is de registratie van heup- en knieprotheses gegroeid van 40.000 implantaten per jaar naar recentelijk 75.000 implantaten per jaar. Aangezien de compleetheid van registreren bijna perfect is - meer dan 99% compleet - is er een schat aan betrouwbare informatie beschikbaar in de LROI over de zorg voor patiënten die een prothese-operatie ondergaan.

Miljoenste prothese is een knie
De patiënt die de miljoenste prothese kreeg is Lilian van den Bergh (66). Vier weken geleden werd er bij haar een nieuwe knie geplaatst. Wat was de aanleiding voor de operatie? ”Ik raakte erg beperkt vanwege de artrose in mijn knie. Het idee geen langere wandelingen meer te kunnen maken voelde als een gemis.“ Hoe gaat het nu? “Ik ben volop aan het revalideren. Het is pittig en ik weet natuurlijk nog niet hoe het uiteindelijke resultaat zal zijn. Maar nu ik zulke goede vorderingen maak, kijk ik er zonniger en positief tegenaan. En mijn grote motivatie is een reis naar de Dolomieten komend voorjaar. Het vooruitzicht om daar een mooie bergwandeling te kunnen maken motiveert mij enorm bij de revalidatie!” Orthopedisch chirurg Bas Rutten plaatste de miljoenste prothese bij mevrouw Van den Bergh. “Een bijzondere eer natuurlijk. We gebruiken de data die we aanleveren bij de LROI zelf ook. We doen wetenschappelijk onderzoek en communiceren de resultaten terug aan onze patiënten. Zo gebruiken we de data optimaal voor leren en verbeteren van onze behandelingen.”

Lilian van den Bergh kreeg een nieuwe knie: "Na vier weken al helemaal rond op de hometrainer"
 
Wat is de beste operatietechniek?
De gegevens uit de LROI worden gebruikt om inzicht te geven in de verschillende aspecten rond een prothese-operatie. Er is informatie beschikbaar over welke prothesen het beste presteren, welke operatietechnieken de beste resultaten geven en welke behandeling het beste werkt bij verschillende patiënten. Dat geeft specialisten handvatten om de behandeling beter af te stemmen op de patiënt. “We zien dat ten opzichte van tien jaar geleden het revisiepercentage met 33 procent verlaagd is, dat is een sterke verbetering”, aldus dr. Bart Pijls, medisch directeur LROI. Hij vervolgt: “Betere orthopedische zorg door betrouwbare informatie, dat is de kracht van de LROI. De uitstekende samenwerking met de Nederlandse Orthopaedische Vereniging (NOV) is daarbij doorslaggevend.” 
De NOV is erg verheugd over de impact van de registratie op de orthopedische zorg. Dr. Jan Willem Louwerens, voorzitter NOV en voorzitter Raad van Toezicht LROI: “Er wordt hard gewerkt aan de registratie en dat leidt tot mooie resultaten. Een revisie is een grote operatie en erg belastend voor de patiënt. Het voorkomen van een revisie-operatie geeft een enorme gezondheidswinst. De registratie via de LROI biedt inzichten die leiden tot belangrijke verbeteringen in de zorg!”

De LROI ontwikkelt zich
De LROI is gestart met de registratie van heup- en knieprothesen. In de loop der jaren zijn daar nieuwe registraties en veel items aan toegevoegd, geeft Geke Denissen, directeur LROI aan. “Zo meten we nu ook patiëntgerapporteerde uitkomsten (PROMs). Hierbij worden fysieke scores gerapporteerd die de patiënt zelf aangeeft, zoals pijn en functioneren. Dit is belangrijk om inzicht te krijgen in de ervaring van patiënten. Inmiddels registreren we ook andere enkel-, schouder-, elleboog-, pols- en vingerprothesen. En heel recent is daar de registratie van complicaties aan toegevoegd. Dit is een belangrijke uitkomstmaat bij de orthopedische zorg. De afgelopen 15 jaar hebben laten zien dat het belangrijk is om een registratie stapsgewijs op te bouwen. Wil je teveel in één keer, dan levert dat veel weerstand op. Je moet zorgaanbieders de tijd en mogelijkheid geven om de registratie in te bouwen in de praktijk. Ons voordeel is ook dat de registratie echt voor en door de wetenschappelijke vereniging is opgezet. Het helpt enorm dat de specialisten heel gemotiveerd zijn om mee te werken aan een mooie, complete registratie.”

Hoe gaat de LROI verder?
Geke Denissen: “Er zijn nog altijd aspecten waar we weinig over weten. Dus uitdagingen genoeg. Daarnaast gaat er vanaf 2023 voor kwaliteitsregistraties zoals de LROI veel veranderen. Kwaliteitsregistraties moeten bijvoorbeeld worden getoetst aan criteria opgesteld door de Datagovernance Commissie (DGC) en Inhoudsgovernance Commissie (IGC). Na toetsing wordt het kwaliteitsregister opgenomen in het register van het Zorginstituut Nederland. Spannende tijden voor ons als LROI, maar wij zien dit ook als een kans om te laten zien hoe goed we georganiseerd zijn. Wij kijken met een goed gevoel naar de toekomst en kunnen nog veel betekenen voor de orthopedie!”
Om u beter van dienst te zijn, maakt de website gebruik van cookies.
}