27 januari 2023

Publicatie in Bone & Joint Open: Impact van COVID-19 op de orthopedische zorg in 2020 in Nederland en Denemarken; heup-, knie- en schouderprothesen

Op 20 december 2022 publiceerde Bone & Joint Open het artikel No time to waste; the impact of the COVID-19 pandemic on hip, knee, and shoulder arthroplasty surgeries in the Netherlands and Denmark online.

Het onderzoek is gefinancierd met LROI-subsidie en uitgevoerd met LROI-data door Daisy Latijnhouwers, Alma Pedersen, Eskild Kristiansen, Suzanne Cannegieter, Wim Schreurs, Wilbert van den Hout, Rob Nelissen en Maaike Gademan. Zij concludeerden dat de COVID-19-uitbraak een grote impact heeft gehad op de orthopedische zorg, waardoor er minder prothesen zijn geplaatst. De impact was groter in Nederland dan in Denemarken. In Nederland kregen patiënten met een urgente indicatie voorrang. Zelfstandige behandelcentra namen een deel van de ingeleverde operatiecapaciteit over, maar ook hiermee werd niet het aantal verwachte operaties gehaald. De impact op de ziektelast als gevolg van uitgestelde primaire prothese-ingrepen is groot. Als er geen extra capaciteit wordt vrijgemaakt zal het nog vele jaren duren voordat de extra wachttijd als gevolg van COVID-19 is weggewerkt.

Bekijk ook de Nederlandse samenvatting met infographic.
Om u beter van dienst te zijn, maakt de website gebruik van cookies.