16 december 2022

Publicatie in Acta Orthopaedica: Toename in voorschrijven van opiaten na heup- en knieprothesen in de periode 2013-2018

Op 15 juli 2022 publiceerde Acta Orthopaedica het artikel Opioid prescribing patterns after arthroplasty of the knee and hip: a Dutch nationwide cohort study from 2013 to 2018 online.

Het onderzoek is gefinancierd met LROI-subsidie en uitgevoerd met LROI-data door Heather van Brug, Rob Nelissen, Willem Lijfering, Liza van Steenbergen, Frits Rosendaal, Eveline van Dorp, Marcel Bouvy, Albert Dahan en Maaike Gademan. Zij concludeerden dat tussen 2013 en 2018 het aantal voorschriften van opiaten buiten een zorginstelling toenam. Zo werd er na een heup- of knieprothese-ingreep vaker een opiaat verstrekt. Vooral aan patiënten die vóór de operatie al opiaten voorgeschreven kregen, werden in totaal meer dagdoseringen verstrekt. Deze toename kwam vooral door een toename in voorschriften van oxycodon. Of het toegenomen opiaatgebruik ook leidt tot slechtere uitkomsten na prothese-ingrepen, zoals meer pijn na de operatie, moet nader worden onderzocht.

Bekijk ook de Nederlandse samenvatting met infographic.
Om u beter van dienst te zijn, maakt de website gebruik van cookies.