15 november 2022

Publicatie in Annals of Epidemiology: Confounding in observationeel onderzoek naar operatietechnieken

Op 14 oktober 2022 publiceerde Annals of Epidemiology het artikel The potential value of observational studies of elective surgical interventions using routinely collected data online.

Het onderzoek is uitgevoerd met LROI-data door Yassine Ochen, Maaike Gademan, Rob Nelissen, Rudolf Poolman, Luke Leenen, Marijn Houwert en Rolf Groenwold. Zij concludeerden dat hoewel observationeel onderzoek gevoeliger is voor vertekening dan een gerandomiseerde studie, er onderzoeksvragen zijn die zich wel laten beantwoorden met dit type onderzoek. Dit artikel geeft handvatten voor het inschatten van de geloofwaardigheid van observationele studies naar chirurgische ingrepen waarbij gebruik wordt gemaakt van routinematig verzamelde gegevens, zoals beschikbaar in de LROI. Vooral als de toewijzing van een behandeling niet afhankelijk is van patiëntkenmerken, zoals bij chirurgische benadering, lijken observationele studies minder gevoelig voor vertekening.

Bekijk ook de Nederlandse samenvatting met infographic
Om u beter van dienst te zijn, maakt de website gebruik van cookies.