29 juli 2022

Publicatie in JSES: Zijn 1- en 3-jaarsrevisiepercentages van primaire schouderprothesen een betrouwbare kwaliteitsindicator voor het vergelijken van ziekenhuizen?

Op 21 juli 2022 publiceerde Journal of Shoulder and Elbow Surgery het artikel The reliability of revision rates following primary shoulder arthroplasty as quality indicator to rank hospital performance: a national registry analysis including 13,104 shoulders and 87 hospitals online.

Het onderzoek is uitgevoerd met LROI-data door Lotje Hoogervorst, Peter van Schie, Jochem Nagels, Rob Nelissen en Perla Marang-van de Mheen. Zij concludeerden dat ze aanzienlijke variatie vonden tussen ziekenhuizen in revisiepercentages na primaire schouderprothese-ingrepen. De rankability was echter laag. Dit betekent dat een deel van de verschillen in revisiepercentage berust op toeval in plaats van werkelijke verschillen. Daarom zijn 1- en 3-jaarsrevisies na primaire schouderprothese-ingrepen niet geschikt als kwaliteitsindicator om Nederlandse ziekenhuizen te vergelijken. 

Bekijk ook de Nederlandse samenvatting met infographic
Om u beter van dienst te zijn, maakt de website gebruik van cookies.