14 juli 2022

Publicatie in Acta Orthopaedica: Verschillende hersteltrajecten na primaire totale heupprothese bij patiënten onder de 55 jaar

Op 20 juni 2022 publiceerde Acta Orthopaedica het artikel Patient-reported outcome of 95% of young patients improves after primary total hip arthroplasty: identification of 3 recovery trajectories in 3,207 patients younger than 55 years from the Dutch Arthroplasty Register.

Het onderzoek is gefinancierd met LROI-subsidie en uitgevoerd met LROI-data door Martijn Kuijpers, Liza van Steenbergen, Wim Schreurs en Gerjon Hannink. Zij concludeerden dat er 3 verschillende hersteltrajecten te onderscheiden zijn voor fysiek functioneren na een THP bij patiënten jonger dan 55 jaar: optimal responders (75%), good responders (21%) en poor responders (4,7%), waarvan de laatste een ongunstig beloop heeft. Voorspellers voor dit ongunstige hersteltraject zijn een slechtere algemene gezondheidsscore, roken en hybride fixatie. Deze informatie kan bijdragen aan het gesprek in de spreekkamer en aan een realistische verwachting van het resultaat van de behandeling voor deze jonge patiënten. 

Bekijk ook de Nederlandse samenvatting met infographic
Om u beter van dienst te zijn, maakt de website gebruik van cookies.