14 juli 2022

LROI-jaarrapportage 2022: een kwart minder revisies bij heup- en knie-operaties

De kans op een revisie-operatie na een heupprothese of knieprothese is bijna 25 procent afgenomen ten opzichte van tien jaar geleden. Dat blijkt uit de nieuwste jaarrapportage van de Landelijke Registratie Orthopedische Interventies (LROI). 

Bevindingen uit het register vertalen naar de praktijk
De LROI biedt inzicht in welke prothesen het beste presteren, welke operatietechnieken de beste resultaten geven en welke behandeling het beste werkt bij verschillende patiënten. Deze informatie geeft orthopedisch chirurgen handvatten om de behandeling beter afstemmen op de individuele patiënt. Dr. Bart Pijls, medisch directeur van de LROI licht toe: “Sinds de start van de registratie in 2007 zien wij het revisiepercentage na een heupprothese of knieprothese ieder jaar verder dalen. De bevindingen uit de LROI helpen de orthopedisch chirurg keuzes in de praktijk beter te onderbouwen waardoor de kwaliteit van de ingreep verbetert. We zien dat ten opzichte van tien jaar geleden het revisiepercentage met 25 procent gereduceerd is. Dat is echt een sterke verbetering en een enorm voordeel voor de patiënt.”  

Registratie biedt inzichten die leiden tot verbeteringen
De LROI is opgericht door de Nederlandse Orthopaedische Vereniging (NOV). Ieder jaar publiceert de LROI haar meest recente gegevens met als doel om de patiëntveiligheid en kwaliteit van orthopedische zorg verder te verbeteren. Dr. Jacob Caron, vice-voorzitter van de NOV vertelt: “De LROI is voor ons van grote waarde. Een revisie is een grote operatie en erg belastend voor de patiënt. Het voorkomen van een revisie-operatie geeft een enorme gezondheidswinst. De registratie via de LROI biedt inzichten die leiden tot belangrijke verbeteringen in de zorg!”

De LROI-jaarrapportage 2022 is te vinden op www.lroi-report.nl
Om u beter van dienst te zijn, maakt de website gebruik van cookies.