08 april 2022

Publicatie in Acta Orthopaedica: Patellacomponent zelden primair plaatsen hangt niet samen met vaker secundair plaatsen

Op 14 februari 2022 publiceerde Acta Orthopaedica het artikel Rare primary patellar resurfacing does not lead to more secondary patellar resurfacing: analysis of 70,014 primary total knee arthroplasties in the Dutch Arthroplasty Register (LROI) online.

Het onderzoek is uitgevoerd met LROI-data door Bart Robben, Astrid de Vries, Anneke Spekenbrink-Spooren, Rob Nelissen en Reinoud Brouwer. Zij concludeerden dat in Nederland bij 21% van de totale knieprothesen een patellacomponent primair geplaatst wordt en bij 1% secundair. Ziekenhuizen die zelden een patellacomponent primair plaatsen, plaatsen niet vaker een patellacomponent bij een tweede ingreep dan ziekenhuizen die dit selectief doen. Het primair of secundair plaatsen van een patellacomponent wordt geassocieerd met het gebruik van posterior stabilised design en jongere leeftijd.

Bekijk ook de Nederlandse samenvatting met infographic. 
Om u beter van dienst te zijn, maakt de website gebruik van cookies.