14 januari 2022

Publicatie in Hip International: Hoger risico op cuprevisie binnen 2 jaar van ongecementeerde keramiek-op-keramiek primaire totale heupprothesen

Op 2 januari 2022 publiceerde Hip International het artikel Higher risk of 2-year cup revision of ceramic-on-ceramic versus ceramic-on-polyethylene bearing: analysis of 33,454 primary press-fit total hip arthroplasties registered in the Dutch Arthroplasty Register (LROI) online.

Het onderzoek is uitgevoerd met LROI-data door Justin van Loon, Inger Sierevelt, Anneke Spekenbrink-Spooren, Kim Opdam, Rudolf Poolman, Gino Kerkhoffs en Daniël Haverkamp. Zij concludeerden dat dit onderzoek een hoger risico op cuprevisie binnen 2 jaar laat zien van CoC ongecementeerde THP’s, ten opzichte van CoPE ongecementeerde THP’s, met meer revisies voor loslating. Deze bleken voornamelijk aseptisch. Mogelijk neemt de stijfheid van het implantaat toe door CoC-articulatie, waardoor grotere krachten op het bot-prothese-oppervlak komen. Dit kan de ingroei van bot op de prothese verstoren, waardoor de cup kan verplaatsen en loslaten. Deze informatie kan behandelaars helpen te bepalen welke articulatie voor welke patiënt het meest geschikt is.

Bekijk ook de Nederlandse samenvatting met infographic
Om u beter van dienst te zijn, maakt de website gebruik van cookies.