13 augustus 2021

Publicatie Hip International: Opvallend vaak gecementeerde fixatie bij revisie-ingrepen na een totale heupprothese bij patiënten jonger dan 55 jaar

Op 8 juni 2021 publiceerde Hip International het artikel A significant change towards cemented fixation in revision total hip arthroplasty in patients younger than 55 years in the Netherlands; Results of an observational cohort study in the Dutch Arthroplasty Register in 28,516 primary hip replacements and 1,285 revision procedures online.

Het onderzoek is gefinancierd met LROI-subsidie en uitgevoerd met LROI-data door Martijn Kuijpers, Gerjon Hannink, Liza van Steenbergen en Wim Schreurs. Zij concludeerden dat gecementeerde fixatie opvallend veel vaker werd gebruikt bij revisies van THP’s dan bij primaire THP’s bij jonge patiënten in Nederland, met name bij revisies van het acetabulum. Er was geen duidelijke verklaring te vinden voor deze verschuiving. Op korte termijn is er geen verschil in overleving tussen THP’s die wel of niet veranderden van fixatiemethode. Lange-termijn data zijn nodig om het effect van verandering van fixatiemethode op de uitkomst van revisie-ingrepen bij jonge patiënten te bekijken.

Bekijk ook de Nederlandse samenvatting met infographic.
Om u beter van dienst te zijn, maakt de website gebruik van cookies.