02 augustus 2021

Publicatie Acta Orthopaedica: Vergelijking internationale registers: Grote variatie in verdeling van ASA-score bij totale heupprothesen, sterke associatie met overlijden binnen 1 jaar

Op 1 maart 2021 publiceerde Acta Orthopaedica het artikel International variation in distribution of ASA class in patients undergoing total hip arthroplasty and its influence on mortality: data from an international consortium of arthroplasty registries online.

Het onderzoek is een internationale samenwerking tussen registers van orthopedische implantaten, waaronder LROI, en uitgevoerd door Alan Silman, Christophe Combescure, Rory Ferguson, Stephen Graves, Elizabeth Paxton, Chris Frampton, Ove Furnes, Anne Marie Fenstad, Gary Hooper, Anne Garland, Anneke Spekenbrink-Spooren, Mark Wilkinson, Keijo Mäkela, Anne Lübbeke en Ola Rolfson. Zij concludeerden dat er internationaal grote variatie is in de verdeling van ASA-score van patiënten met een THP. Ook is er internationale variatie in de leeftijdsverdeling binnen ASA-groepen. In alle landen was een slechtere ASA-score geassocieerd met een grotere kans op overlijden binnen 1 jaar. Patiënten met ASA III hadden een 6 keer zo grote kans op overlijden binnen 1 jaar, ten opzichte van patiënten met ASA I. In Nederland was dit een 4 keer zo grote kans.

Bekijk de Nederlandse samenvatting met infographic.
Om u beter van dienst te zijn, maakt de website gebruik van cookies.