05 juli 2021

Publicatie BMC Musculoskeletal Disorders: Percentage steelrevisies bij revisie van converteerbare anatomische schouderprothese naar reversed schouderprothese

Op 28 april 2021 publiceerde BMC Musculoskeletal Disorders het artikel Stem retention and survival in revision of anatomical convertible shoulder arthroplasty to reverse arthroplasty: a Dutch registry study online.

Het onderzoek is uitgevoerd met LROI-data door Luuk Theelen, Ben Mory, Sharmila Venkatesan, Anneke Spekenbrink-Spooren, Loes Janssen en Okke Lambers Heerspink. Zij concludeerden dat converteerbare schouderprothesen steeds vaker worden geplaatst, met als theoretisch voordeel dat men de humerussteel niet hoeft te vervangen in het geval van een revisie naar een reversed schouderprothese. Uit deze studie blijkt dat, naast de noodzakelijke steelrevisies, in 27,5% van de gevallen de converteerbare steel onverwacht alsnog wordt vervangen. Zowel de orthopedisch chirurg als de patiënt moet hiervan op de hoogte zijn.

Bekijk de Nederlandse samenvatting met infographic.
Om u beter van dienst te zijn, maakt de website gebruik van cookies.