20 november 2020

Publicatie JBJS: 'Gebruik van Statistical Process Control voor monitoring totale heup- en knieprothesen op ziekenhuisniveau: zijn slechtere uitkomsten eerder te

Op 30 augustus 2020 publiceerde The Journal of Bone and Joint Surgery het artikel Monitoring Hospital Performance with Statistical Process Control After Total Hip and Knee Arthroplasty: A Study to Determine How Much Earlier Worsening Performance Can Be Detected online.

Het onderzoek is gefinancierd door het Van Rens Fonds en uitgevoerd met LROI-data door Peter Van Schie, Leti van Bodegom-Vos, Liza van Steenbergen, Rob Nelissen en Perla Marang-Van De Mheen. Zij concludeerden dat maandelijks monitoren van revisies binnen 1 jaar met een CUSUM-chart met een controlelimiet van 5.0 de beste combinatie gaf van sensitiviteit en specificiteit (hoogste nauwkeurigheid). Deze methode geeft bij slechtere prestaties eerder een signaal dan na 3 jaar, zoals in de gebruikelijke funnelplot. Hierdoor kunnen initiatieven voor kwaliteitsverbetering eerder worden ingezet.

De LROI neemt deze informatie vanaf nu mee bij het bepalen van de beste methode voor kwaliteitsmonitoring van Nederlandse zorgaanbieders.

Bekijk ook de NL samenvatting met infographic.
Om u beter van dienst te zijn, maakt de website gebruik van cookies.