27 april 2020

Publicatie Acta Orthopaedica: Effect ziekenhuisvolume op kans op revisie van unicondylaire knieprothesen

Op 14 april 2020 publiceerde Acta Orthopaedica het artikel Higher risk of revision for partial knee replacements in low absolute volume hospitals: data from 18,134 partial knee replacements in the Dutch Arthroplasty Register online.

Het onderzoek is uitgevoerd met LROI-data door Iris van Oost, Koen Koenraadt, Liza van Steenbergen, Stefan Bolder en Rutger van Geenen. Zij concludeerden dat het absolute volume UKP’s binnen een ziekenhuis hoog moet zijn (in deze studie >58 UKP’s per jaar) voor het laagste risico op revisie. Het proportionele ziekenhuisvolume had geen effect op de overleving van de UKP. Dit suggereert dat het plaatsen van UKP’s in verschillende ziekenhuizen mogelijk is zolang het absolute volume UKP’s hoog genoeg is. Een hoog absoluut volume is haalbaar, want meer dan 40% van de knieprothese-populatie is geschikt voor een UKP. Daarnaast is het belangrijk om binnen een ziekenhuis te verwijzen zodat het absolute volume per chirurg ook hoog is. Bekijk ook de NL samenvatting met infographic.
Om u beter van dienst te zijn, maakt de website gebruik van cookies.