29 augustus 2023

Publicatie in Acta Orthopaedica: Nieuw instrumentarium voor plaatsen van halve knieprothese lijkt de moeilijkheid van een conversie naar totale knieprothese niet te verminderen

Op 31 juli 2023 publiceerde Acta Orthopaedica het artikel No difference in the use of revision components and rerevision rate in conversion to total knee replacement following Oxford Partial Knee Microplasty Instrumentation: a registry study of 529 conversions online. Het onderzoek is uitgevoerd met LROI-data door Stephan van Langeveld, Stein Janssen, Koen Koenraadt, Joost van den Hout, Liza van Steenbergen en Rutger van Geenen. Zij concludeerden dat het nieuwe instrumentarium niet samen lijkt te hangen met een vermindering in het gebruik van revisiecomponenten en het risico op een tweede revisie binnen 3 jaar na een conversie van een halve knieprothese naar een totale knieprothese. Het ontbreken van deze samenhang kan mogelijk verklaard worden doordat de drempel voor het gebruik van revisiecomponenten over de jaren is gedaald: revisiecomponenten zijn toegankelijker geworden en orthopeden hebben meer ervaring gekregen. Orthopedisch chirurgen kunnen een conversie naar een totale knieprothese van een halve knieprothese die geplaatst werd met het nieuwe instrumentarium op dezelfde wijze benaderen en behandelen als een halve knieprothese die geplaatst werd met het oude instrumentarium.

Bekijk ook de Nederlandse samenvatting met infographic.


Om u beter van dienst te zijn, maakt de website gebruik van cookies.