21 november 2018

LROI-publicatie in Acta Orthopaedica: Gebruik en 5-jaarsoverleving dual mobility cup in Nederland

Op 19 november 2018 is het artikel Dual mobility cups in primary total hip arthroplasties: trend over time in use, patient characteristics, and mid-term revision in 3,038 cases in the Dutch Arthroplasty Register (2007–2016) online gepubliceerd door Acta Orthopaedica. Het onderzoek werd uitgevoerd met LROI data door Esther Bloemheuvel, Liza van Steenbergen en Bart Swierstra. 

Samenvatting
De dual mobility heupcup beschikt over een ‘cup in een cup’. Hierdoor neemt de bewegingsvrijheid toe en de kans op luxatie af. Aanvankelijk werd deze in Nederland gebruikt bij revisie van een gefaalde totale heupprothese (THP), met name om luxaties te voorkomen. Het gebruik ervan neemt echter toe voor een primaire THP; bijvoorbeeld bij patiënten met neurologische afwijkingen, of na een doorgemaakte fractuur omdat een heupprothese dan eerder kan luxeren. 
Met behulp van data uit de LROI zijn de dual mobility cups vergeleken met de standaard (unipolaire) cups bij primaire THP’s. Er is gezocht naar verschillen in patiëntkenmerken, indicatie voor de THP, revisiepericentage binnen 5 jaar en reden voor revisie. Hiervoor werd gebruik gemaakt van data van alle 215,953 THP’s (2007 tot 2016); 3.038 met een dual mobility cup en 212.915 met een unipolaire cup. 

Conclusie
Het gebruik van primaire dual mobility cups in Nederland nam toe met verschillen in patiëntkenmerken in vergelijking tot unipolaire cups. De 5-jaarsrevisiepercentages van dual mobility THP’s waren vergelijkbaar met die van unipolaire THP’s, ook na correctie voor de patiëntengroep waarin deze cups worden geplaatst.   
Om u beter van dienst te zijn, maakt de website gebruik van cookies.